Mennessä hautajaisiin ei ole syytä liiaksi pohtia hautajaisetikettiä, sillä lopulta tärkeintä on omaisten kunnioittava muistaminen ja suruun osallistuminen. Voi kuitenkin olla, että hautajaisten kulku tai pukeutuminen saattaa mietityttää ja kuinka etiketin mukaisesti yleensä käyttäydytään tai kuinka hautajaiset etenevät.
Olemme keränneet tänne tietoa hautajaisten ja siunaustilaisuuden kulusta Suomessa tyypillisestä evankelis-luterilaisista hautajaisista.
Hautajaisten järjestämiseen olemme puolestaan keränneet oman tietopaketin.
Hautajaisiin valmistautuminen
Jos et ole vielä saanut kutsua hautajaisiin, voit hienovaraisesti tiedustella hautajaisten järjestäjältä hautajaisten koosta ja kutsuvieraiden määrästä. Hautajaisten koko on täysin järjestäjien päätettävissä, pääsääntöisesti vierasmäärä vaihtelee pienestä lähipiiristä täysin avoimeen kutsuun. Usein kutsu hautajaisiin annetaan henkilökohtaisesti, korttina, puhelimitse tai viestin muodossa.
Kutsun saamisen jälkeen saattaa pohdituttaa mm. ottaako lapset mukaan, kuinka pukeutua hautajaisiin ja tarvitsenko jotain mukaan?
Lapset mukaan hautajaisiin?
Lasten tuomista hautajaisiin ei tarvitse pelätä. Jos lapsia ei ole erikseen kutsuttu voi järjestäjiltä tiedustella mahdollisia toiveita lapsiin liittyen. Pääsääntöisesti lapset ovat tervetulleita hautajaisiin ja tämä voikin auttaa lasta käsittelemään surua tai muita tästä herääviä tunteita. Lapsen kanssa on hyvä keskustella ikätason mukaisesti ennen hautajaisia ja on tärkeää, että lapsen mahdollisiin kysymyksiin vastataan. Keskustelua on myös hyvä käydä hautajaisten jälkeen ja vastata mahdollisiin uusiin kysymyksiin. Tarpeen mukaan lapselle voi ottaa mukaan esimerkiksi kirjan tai lelun.
Hautajaisvaatetus – mitä pukea hautajaisiin?
Miehillä riittää usein tumma tai musta puku ja naisilla puolestaan tumma ja peittävä kokonaisuus tummilla kengillä ja asusteilla. Usein hautajaisvaatteet ovat mustia tai vähintään tummia. On tärkeää muistaa, että myös hautajaisiin pukeudutaan sään mukaisesti. Kesällä hieman kevyemmin ja talvella riittävän lämpimästi. Lisätietoja hautajaisten pukeutumisesta.
Lasten vaatteiksi riittävät ns. siistit pyhävaatteet joiden ei tarvitse olla tummia tai mustia.
Mitä tarvitsen mukaan hautajaisiin?
Hautajaisiin on tapana tuoda kukkia. Kukat voi tuoda myös isommalla joukolla esimerkiksi oman perheen tai joukkueen kesken. Kukat ovat tyypillisesti yksittäisiä ruusuja, kukkavihko tai isompi kukkakimppu.
Hautajaisten alku ja loppu
Hautajaiset jaetaan tyypillisesti kahteen osaan siunaustilaisuuteen ja muistotilaisuuteen. Näistä kahdesta siunaustilaisuus pidetään ensin kirkon tai kappelin puolella ja tästä siirrytään mahdolliseen muistotilaisuuteen.
Hautajaisten alku – Siunaustilaisuuden kulku
Kirkollisissa hautajaisissa järjestetään siunaustilaisuus kirkossa tai kappelissa joka kestää tyypillisesti noin puoli tuntia. Siunaustilaisuuden istumajärjestykselle on olemassa tiettyjä perinteitä, joissa arkun oikealla puolella istuvat lähiomaiset ja vasemmalla puolella vainajan ystävät, työkaverit sekä muut tuttavat. Omaisten puolella etummaiset penkit on varattu leskelle, vainajan lapsille sekä muille lähiomaisille. Mikäli kyseessä ovat pienet hautajaiset, istumajärjestys on usein vapaamuotoisempi.
Itse siunaustilaisuus noudattaa samaa kaavaa jossa pappi kertoo ensin vainajasta, lauletaan virsiä sekä lausutaan rukouksia. Pääsääntöisesti siunaustilaisuuden loppupuolella kukat lasketaan arkun viereen alkaen lähiomaisista ja tästä jatkuen muihin hautajaisvieraisiin. Toisinaan kukat saatetaan laskea arkulle jo siunaustilaisuuden alussa alkusoiton jälkeen. Kukkien laskuun sekä muisto- ja siunaustilaisuuden kulkuun liittyvät asiat on yleensä päätetty etukäteen siunaavan papin ottaessa yhteyttä hautajaisten järjestäjiin ennen siunausta.
Kukkien laskeminen
Kukkien viennissä rintamasuunta pidetään kohti arkkua, kukat lasketaan arkun viereen ja tässä yhteydessä voidaan lausua muutama sana vainajalle tai pitää lyhyt hiljainen hetki. Muistosanojen tai hiljaisen hetken jälkeen käännytään kohti lähiomaisia, nyökätään tai kumarretaan hienoeleisesti ja palataan takaisin paikalleen.
Seuraavaksi riippuen siitä onko kyseessä arkkuhautaus vai tuhkaus tapahtuu toinen seuraavista:
- Arkkuhautaus: Arkkuhautauksessa kukat noudetaan arkun viereltä, kantajat siirtyvät kantamaan arkkua ja siirrytään surusaatossa hautapaikalle papin johdattelemana. Surusaatossa pappi johdattaa arkkua jonka jälkeen seuraavat lähiomaiset, muut sukulaiset ja viimeisenä tuttavat ja ystävät. Hautapaikalla arkku lasketaan hautaan jolloin lähiomaiset voivat heittää hautaan kukkia tai hiekkaa. Arkun laskun aikana miehet ottavat hatut päästään. Lopulta haudan päälle asetetaan kansi ja loput kukat voidaan asettaa samanaikaisesti haudan päälle. Seuraavaksi lauletaan usein virsi jonka jälkeen seuraa mahdollinen muistotilaisuus johon joku omaisista esittää kutsun.
- Tuhkahautaus: Tuhkahautauksessa arkku jätetään usein paikalleen kirkkoon tai kappeliin tai siirretään ulkona odottavaan hautausautoon. Tässä tapauksessa kukat joko jätetään paikoilleen, viedään yhteismuistomerkille, tulevalle uurnapaikalle, suvun haudalle tai otetaan mukaan muistotilaisuuteen.
Siunaustilaisuuden jälkeen seuraa mahdollinen muistotilaisuus järjestäjän määrittelemässä paikassa.
Hautajaisten loppu – Muistotilaisuus
Muistotilaisuudelle ei ole määritelty tarkkaa kulkua tai sijaintia. Tämä voi tapahtua kirkon lähellä olevassa tilassa, erikseen varatussa ravintolassa, lähiomaisten kotona tai muualla järjestäjän määrittelemässä paikassa. Muistotilaisuudessa on usein ruoka- ja kahvitarjoilu, puheita, luetaan mahdolliset adressit sekä mahdollisia esityksiä. Hautajaisvieraana on syytä varmistua etukäteen, että hautajaiskutsu koskee myös muistotilaisuutta.
Surun kohdatessa me autamme
Kotkan hautaus- ja kukkapalvelu on järjestänyt hautajaisia Kotkassa ja Kotkan lähialueilla jo vuodesta 1972 lähtien. Kokemuksellamme ja tietotaidollamme olemme apunasi surun hetkellä ja autamme mielellämme kaikessa hautajaisten järjestämiseen liittyvissä kysymyksissä.
Jos sinulla on kysyttävää hautajaisten järjestämisestä tai tarvitset apua hautajaisten järjestämiseen niin ota rohkeasti yhteyttä.
Tutustu myös muihin artikkeleihimme: