Täyden palvelun hautaustoimisto
Täyden palvelun hautaustoimisto

Tuhkahautaus

Tuhkahautaus on hautaustapa, jossa vainaja tuhkataan krematoriossa ja jäljellä olevat tuhkat tyypillisesti haudataan uurnassa viimeistään vuoden sisällä tuhkauksesta. Halutessaan tuhkat voi myös sirotella muistolehtoon tai luontoon. Itse tuhkahautaus voidaan tehdä kahdella tavalla – perinteinen kaksivaiheinen tuhkahautaus tai suoratuhkahautaus.

Tuhkahautaus kulkee myös muilla nimityksillä kuten polttohautaus, uurnahautaus tai vain tuhkaus. Jos pohditte tuhkausta Kotkassa tai lähialueilla, niin ota meihin yhteyttä. Autamme kokonaisvaltaisesti hautajaisten järjestelyissä Kotkan alueella olipa kyseessä tuhkaus tai arkkuhautaus. Tuhkahautaus on yhä enemmissä määrin yleistyvä tapa. Kotkan seudulla jopa 80 % hautauksista on uurnahautauksia. 

Tuhkat voidaan tarpeen mukaan lähettää krematoriosta ympäri Suomen ja vainaja voidaan tarpeen mukaan kuljettaa Kotkaan. Kysy mahdollisista kuljetuksista lisätietoja.

Tuhkahautaus vai arkkuhautaus – mitä eroja hautaustavoissa on?

Hautaustapaa valittaessa noudatetaan aina ensisijaisesti vainajan tahtoa, jos tämä on tiedossa. Myös vainajan mahdolliset vakaumukset tulee ottaa huomioon hautaustapaa valittaessa. Jos vainajalle ei ollut toiveita hautaustavasta, niin omaiset saavat vapaasti päättää hautaustavan. Suomen hautauslaissa on vain kaksi tapaa haudata vainaja – arkkuhautaus tai tuhkahautaus. Jos päädytään tuhkahautaukseen Suomen hautauslaki määrittää, että tällöin tarvitaan aina uurna sekä arkku. Uurna voi olla itse tehty, hautaustoimistosta hankittu tai krematoriosta saatava pahvinen uurna. 

Hautajaisten kulun osalta arkkuhautaus ja uurnahautaus noudattelevat samaa kaavaa. Erona on, että perinteisessä tuhkauksessa hauta-arkku jätetään paikalleen siunaustilaisuuden jälkeen tai kannetaan hautausautoon krematorioon kuljetusta varten. Siunaustilaisuuden jälkeen voidaan näin siirtyä esimerkiksi suoraan muistotilaisuuteen. Tuhkat lasketaan tässä tapauksessa hautaan tai sirotellaan haluttuun paikkaan erillisenä ajankohtana tuhkauksen jälkeen.

Kaksi eri tuhkahautaustapaa

Tuhkaus voidaan tehdä joko perinteisesti kahdessa vaiheessa tai suoratuhkauksena. 

  • Kahdessa vaiheessa tehtävä tuhkaus: perinteinen kaksivaiheinen tuhkahautaus tarkoittaa sitä, että vainaja on arkussa siunaustilaisuuden ajan ja tilaisuuden jälkeen arkku kuljetetaan krematorioon tuhkausta varten. Noin muutaman viikon päästä tuhkauksesta tehdään uurnan hautaanlasku tai tuhkat voidaan ripotella luontoon kuten metsään tai mereen.
  • Suoratuhkaus: suoratuhkauksessa vainaja tuhkataan ensin ja tämän jälkeen tuhkat sirotellaan tai uurna lasketaan hautaan. Tässä tapauksessa siunaustilaisuutta ei järjestetä lainkaan. Kirkkolain mukaisesti seurakunnan jäsenet on siunattava ennen tuhkausta joten suoratuhkaus menetelmää käytetään pääsääntöisesti vain uskonnottomissa hautajaisissa. Poikkeustapauksissa edesmennyt voidaan tuhkata myös ennen siunaustilaisuutta. Suoratuhkauksessa vainaja tyypillisesti puetaan sairaalassa ja laitetaan arkkuun jossa vainaja kuljetetaan suoraan krematorioon tuhkausta varten.

Minne tuhkat voi sirotella?

Tuhkat voidaan sirotella vesistöihin kuten mereen tai järveen, sirotella luontoon, haudata uurnassa hautausmaalle, laskea hautausmaan muistolehtoon tai haudata omalle maalle. Tuhkat tulee sijoittaa vain yhteen paikkaan. 

Jos tuhkia sirotellaan muualle kuin omille tai kuolinpesän maa- tai vesialueille tulee tällöin olla maanomistajan lupa tuhkien sirottelulle. Muistomerkkiä ei saa pystyttää eikä kiinnittää muutoin kuin hautausmaalle haudattaessa. Esimerkiksi vainajan omistamalle maalle tuhkat voidaan joko haudata tai sirotella mutta tällöinkään muistomerkkiä ei saa pystyttää tai kiinnittää. 

Useimmiten tuhkat haudataan uurnassa hautausmaalle tai sijoitetaan hautausmaalla olevaan muistolehtoon.

Mitä tuhkahautaus maksaa?

Tuhkahautauksen hinta koostuu hautauspalvelusta sekä seurakunnan kuluista. Lopullisen tuhkahautauksen hinta määräytyy näin haluttujen palveluiden mukaisesti. Hinnastostamme saat hieman suuntaa antavia tietoja. 

Pääsääntöisesti tuhkahautauksen kulut ovat samat kuin arkkuhautauksessa, ainoastaan tuhkausmaksun tullessa lisänä. Usein myös tuhkahautauksessa tarvittava hautapaikka on pienempi jolloin hautaushinta voi olla pienempi. Tarkempaa hintaa tuhkahautaukselle voit tiedustella suoraan meiltä, näin saamme otettua kaikki mahdolliset toiveet huomioon ja pystymme muodostamaan juuri teidän tarpeitanne ja toiveitanne vastaavan kokonaisuuden. 

Ota yhteyttä ja autamme mielellämme!

Milloin tuhkat pitää haudata tai sirotella?

Suomen hautauslaki määrittää, että vainaja tulee tuhkata tai haudata viipymättä kuoleman jälkeen. Tuhkauksen jälkeen laki määrittää, että tuhka on haudattava tai siroteltava yhteen paikkaan viimeistään vuoden kuluessa tuhkauksesta. Haudattaessa tai siroteltaessa tuhkat, tulee sijoituspaikasta ilmoittaa krematoriolle. Krematorioiden velvollisuuksiin kuuluu pitää kirjaa tuhkatuista vainajista sekä tietoa siitä mihin tuhka on ilmoitettu sijoitettavaksi. 

Tuhkahautausta varten tarvitaan varaus tuhkausajalle sekä sovitaan tarvittaessa uurnan laskuaika. 

Hoidamme toiveidenne ja tarpeidenne mukaan kaikki tarvittavat varaukset Kotkan talousalueella.

Olemme täällä apunasi ja autamme mielellämme mahdollisissa kysymyksissä tuhkahautaukseen liittyen. Hoidamme kaikki hautauspalvelut vankalla ammattitaidolla Kotkassa ja Kotkan lähialueilla. Jos tarvitset hautauspalveluita Kotkan alueella ota meihin rohkeasti yhteyttä!

Tutustu myös muihin artikkeleihimme:

Copyright © 2024 Kotkan Hautaus- ja Kukkapalvelu Oy