Täyden palvelun hautaustoimisto
Täyden palvelun hautaustoimisto

Kirkkoon kuulumattoman hautaus

Suomessa yhä useampi ei kuulu kirkkoon ja uskonnottomat hautajaiset ovat yleistyneet. Tämä voi aiheuttaa kysymyksiä hautajaisten järjestäjissä, mitä tehdä jos vainaja ei kuulunut kirkkoon, on eronnut kirkosta tai kuinka useimmiten kirkkoon kuulumattoman hautajaiset pidetään.

Olemme keränneet tänne tietoa kirkkoon kuulumattoman hautajaisista sekä siitä mitä tässä on syytä huomioida.

Kirkkoon kuulumattoman hautajaiset

Kirkkoon kuulumattoman hautajaiset eli siviilihautajaiset voidaan järjestää täysin vainajan tai omaisten tahtoa kunnioittaen, eikä tälle ole mitään vakinaistunutta kaavaa. Lähtökohtaisesti noudatetaan vainajan hautaustestamenttia tai tahtoa. Mikäli nämä eivät ole tiedossa, järjestetään hautajaiset omaisten tahtomalla tavalla. Tällöinkin on syytä pohtia mitä vainaja olisi halunnut, onko tämä ollut hengellinen elämässään,  kuulunut joskus kirkkoon, pohtia vainajan arvomaailmaa ja mitä mahdollisia toiveita tämä on esittänyt hautajaisiin liittyen. Hautajaisten on aina oltava vainajaa ja hänen arvojaan kunnioittavia.

Mikäli kirkkoon kuulumattomalle päädytään järjestämään kristilliset hautajaiset, on tästä syytä käydä keskustelu papin kanssa. Tällöin tulee myös huomioida, että uskonnollisten tilojen, kuten kappelin, käytöstä saatetaan periä maksuja ja kaikkia uskonnollisia tiloja ei välttämättä vuokrata uskonnottomiin hautajaisiin. Muutoin hautausmaksut ovat aina samansuuruiset riippumatta kirkkoon kuulumisesta

Miten kirkkoon kuulumaton voidaan haudata?

Kirkkoon kuulumaton voidaan haudata samoin kuin kirkkoon kuuluva. Joko tuhkaamalla tai arkkuhautauksella. Jokaisella seurakunnalla on velvollisuus tarjota hautapaikka kaikille alueensa asukkaille uskonnosta ja kirkkoon kuulumisesta riippumatta eikä kirkkoon kuuluminen saa vaikuttaa hautapaikan hintaan. Hautausta varten seurakuntien hautausmailla on usein tunnuksettomia osioita. Joiltain paikkakunnilta voidaan myös löytää vapaita tai kunnallisia hautausmaita joihin kirkkoon kuulumaton voidaan haudata.

Tuhkatessa tuhkat voidaan sirotella luvanvaraisesti esimerkiksi luvanvaraisesti omalle maalle (ei pihalle), luontoon tai mereen.

Siviilihautajaisten kulku

Siviilihautajaisten kulusta ei ole olemassa mitään tiettyä kaavaa vaan tämä on täysin järjestäjien päätettävissä. Tyypillisesti on järjestetty saattotilaisuus sekä muistotilaisuus, toisinaan voidaan järjestää myös pelkkä muistotilaisuus.

Saattotilaisuus voidaan järjestää järjestäjän valitsemassa paikassa kuten kotona, haudalla tai kappelissa. Perinteisesti saattotilaisuus järjestetään kappelissa arkun äärellä, josta arkku kuljetetaan haudattavaksi tai tuhkaukseen. Muita tapoja ovat mm. saattotilaisuuden järjestäminen arkun laskemisen yhteydessä ulkona tai vainaja voidaan ensin tuhkata ja tämän jälkeen pitää saattotilaisuus uurnanlaskun yhteydessä.

Usein saattotilaisuuden jälkeen järjestetään muistotilaisuus järjestäjän haluamassa paikassa kuten kotona, ravintolassa tai muussa toivotussa paikassa. Muistotilaisuuden ohjelma ja kulku on täysin järjestäjien päätettävissä. Tyypillisesti muistotilaisuudessa on kahvitarjoilu, muistellaan vainajaa, luetaan adresseja sekä pidetään puheita ja mahdollisia esityksiä.

Surun kohdatessa me autamme

Kotkan hautaus- ja kukkapalvelu on järjestänyt hautajaisia Kotkassa ja Kotkan lähialueilla jo vuodesta 1972 lähtien. Kokemuksellamme ja tietotaidollamme olemme apunasi surun hetkellä ja autamme mielellämme kaikessa hautajaisten järjestämiseen liittyvissä kysymyksissä.

Jos sinulla on kysyttävää kirkkoon kuulumattoman hautajaisten järjestämisestä tai tarvitset apua hautajaisten järjestämiseen Kotkan seudulla niin ota rohkeasti yhteyttä.

Tutustu myös muihin artikkeleihimme:

Copyright © 2024 Kotkan Hautaus- ja Kukkapalvelu Oy