Täyden palvelun hautaustoimisto
Täyden palvelun hautaustoimisto

Hautajaisten pukeutuminen

Kuinka hautajaisiin pukeudutaan? Kysymys joka saattaa pyöriä mielessä hautajaiskutsun tullessa. Pyrimme tässä artikkelissa perehtymään mitä hautajaisten pukeutuminen tarkoittaa eli miten hautajaisiin pukeudutaan. On kuitenkin syytä muistaa, että vieraiden pukeutuminen ei ole oleellisinta hautajaisissa vaan tärkeintä on pysähtyä kunnioittavasti muistamaan edesmennyttä vainajaa.

Hyvänä nyrkkisääntönä voidaan pitää, että hautajaisiin pukeudutaan tummiin siisteihin vaatteisiin. Jos vaatekaapista ei satu löytymään mustia vaatteita, ei sen kannata antaa estää osallistumasta hautajaisiin. Hautajaisvaatteet voi hyvin myös lainata tai vuokrata käyttöönsä. Esimerkiksi tummanruskea, tummansininen tai harmaa vaatetus sopii myös hautajaisiin. Miehillä on usein puku, naisilla housupuku, hame tai mekko. Lapsilla pukeutuminen hautajaisiin on vapaamuotoisempaa. Yhä enemmän hautajaispukeutuminen on kuitenkin lähestymässä muuta juhlapukeutumista ja tiukkoja pukukoodeja noudatetaan enää harvoin täysin. 

Miesten hautajaisvaatteet

Miesten hautajaispukeutumiseen kuuluu tyypillisesti tumma puku valkoisella kauluspaidalla sekä tummalla solmiolla. 

 • Tumma puku. Puvun tulisi olla tumma, pääsääntöisesti musta tai tummansininen. Turhia yksityiskohtia tulee välttää ja puvun tulee olla melko neutraali. Perinteinen puku sopii parhaiten hautajaiskäyttöön. 
 • Valkoinen kauluspaita. Kauluspaidan kanssa voidaan pukea kalvosimet joko yksin- tai kaksinkertaisena. 
 • Neutraalin värinen solmio. Yleensä musta solmio on varmin ratkaisu, mutta myös muita värejä kuten tummanharmaa tai tummansininen voidaan käyttää.
 • Valkoinen taskuliina. Taskuliina taitellaan siistiksi viivaksi tai kulmataitokseksi.
 • Mustat kengät ja sukat. Kengät ovat usein nahkaisia. Talvella on syytä varautua talvikengillä seisomaan haudan vieressä ja saattamaan arkkua.
 • Vyö ja olkaimet. Jos käytetään vyötä tai olkaimia tulisi näiden sointua muuhun pukeutumiseen. Esimerkiksi puvun vyön olisi syytä olla musta. 
 • Päällystakki. Musta tai tumma päällystakki joka peittää kokonaan puvun takin ja on vähintään polvimittainen. Kesällä takkia ei tarvita. 
 • Mahdollisia muita asusteita voidaan käyttää tarpeen mukaan. Esimerkiksi tumma kaulahuivi (omaisilla valkoinen), tummansävyinen päähine ja tummat käsineet (usein nahkaiset).

Naisten hautajaisvaatteet

Naisten hautajaisvaatteet koostuvat tyypillisesti tummasta ja peittävästä kokonaisuudesta tummilla kengillä ja asusteilla. 

 • Tumma peittävä asukokonaisuus kuten housupuku, hame tai mekko. Asun tulee yltää vähintään polviin ja yläosan tulee olla peittävä ja pitkähihainen. Mekon kanssa voidaan käyttää esimerkiksi jakkua, suruhuntua tai huivia. 
 • Tummat ja mielellään umpikärkiset kengät
 • Mahdollisten asusteiden kanssa tumma ja hillitty on tärkeässä osassa. Räikeitä värejä ja koruja tulee välttää. Lähiomaisilla voi olla päässään suruhattu harsoineen.
 • Päällystakkina pitkä vähintään polviin ulottuva tumma takki ja tarvittaessa tummat käsineet

Lasten hautajaisvaatteet

Lapsilla ja nuorilla hautajaispukeutuminen on vapaamuotoisempaa, eikä heille ole välttämätöntä hankkia tilaisuutta varten uusia juhlavaatteita. Pääsääntöisesti lapsilla suositaan tummia värejä ja esimerkiksi siistit sekä neutraalin väriset vaatteet sopivat lapselle hyvin hautajaisiin. 

Tutustu myös muihin artikkeleihimme:

Copyright © 2024 Kotkan Hautaus- ja Kukkapalvelu Oy