Palvelemme perunkirjoituksissa Kotkan, Haminan ja Pyhtään alueilla. Eli jos tarvitset perunkirjoitusta tai muita hautauspalveluita Kotkan, Haminan, Pyhtään tai lähistön alueilla niin ota yhteyttä ja me autamme.
Olemme keränneet tänne kattavat tiedot perunkirjoituksesta, jotta voit halutessasi perehtyä asiaan etukäteen.
Suoritamme perunkirjoitukset yhteistyössä:
Veli-Matti Pyysing
044 265 7234
v-mp@hotmail.com
velimattipyysing.fi
Perunkirjoitukseen liittyy paljon muotoseikkoja ja verotukseen liittyviä asioita. Näiden syiden takia perunkirjoitus on syytä antaa ammattitaitoiselle perunkirjoittajalle tehtäväksi.
Perunkirjoitus tehdään kolmen kuukauden kuluessa vainajan kuolemasta. Perunkirjassa selviävät vainajan varallisuus ja mahdolliset velat, tämän perusteella määrätään perintövero. Useimmiten perunkirjoituksesta vastaa vainajan läheinen joka on tuntenut vainajan velat ja omaisuudet, yleensä tämä henkilö on lapsi tai puoliso.
Henkilön kuollessa syntyy hänen jälkeensä kuolinpesä, jonka osakkaita kutsutaan oikeudenomistajiksi. Kuollutta henkilöä kutsutaan perinnönjättäjäksi, jonka omaisuuteen oikeudenomistajille syntyy oikeus. Oikeudenomistajia ovat leski ja rintaperilliset eli lapset.
Kuolinpesässä voi olla myös muita oikeudenomistajia ja/tai heidän sijantuloperillisiä. Edellä mainitut henkilöt muodostuvat perintökaaressa mainituin perustein. Alempana löydät lisätietoja sukulaisten perintöoikeudesta. Perintöoikeudesta asiakkaita valaistaan tarkemmin henkilökohtaisessa tapaamisessa. Kuolinpesän oikeudenomistajien piiri voi olla hyvin laaja ja tällöin on syytä tietää millä perusteella, kukin voi olla perijän asemassa.
Perukirjan tärkeimmät todistukset ovat virkatodistukset ja sukuselvitykset, jotka muodostavat tiedon perittävästä ja perinnönsaajista. Edellä mainitut todistukset tulee hankkia välittömästi. Jos henkilö on seurakunnan jäsen niin virkatodistus tilataan seurakunnasta tai seurakuntien keskusrekisteristä. Henkilön, joka ei ole seurakunnan jäsen, sukuselvitys tilataan Digi- ja väestötietovirastosta
Jonkun, joka tuntee kuolinpesän, täytyy ottaa pesä hoitaakseen. Useimmiten se on leski tai lapset mutta laki ei määrää sitä tahoa, joka alkaa hoitamaan kuolinpesää. Mitä nopeammin asioita aletaan hoitamaan sitä parempi. Hoidettavia asioita ovat ensisijaisesti hautaus ja perunkirjoituksen toimittaminen. Perunkirjoitus pitää toimittaa kolmen kuukauden kuluessa kuolemasta ja perukirja pitää jättää kuukauden kuluessa verottajalle. Välillä saatetaan joutua hakemaan lisäaikaa verottajalta, koska seurakuntien keskusrekistereillä ja Digi- ja väestötietoviraston toimitusajat virkatodistuksien ja sukuselvityksien osalta saattavat venähtää useaan kuukauteen.
Kuoleman jälkeen laaditun perukirjan tiedot ovat perintöverotuksen perusteena eli perintöverotus toimitetaan perukirjassa olevien tietojen perusteella. Perukirja muodostuu viranomaisten, pankkien, maanmittauslaitoksen ja muiden vastaavien tahojen antamista todistuksista, jotka kertovat omistajuudesta. Lisäksi perinnönjättäjän ja oikeudenomistajien tiedoista, jotka kertovat kuka perii ja kenet. Perukirjaan merkitään myös muu oleellinen tieto, jolla on vaikutusta perintöverotukseen tai osakkaiden asemaan ja heidän oikeuksiin.
Perunkirjoitus on useimmiten helpointa jättää ammattilaisen hoitamaksi, jolloin voidaan varmistua tämän oikeasta suorituksesta. Mikäli sinulle heräsi lisäkysymyksiä tai kaipaat apua perunkirjoituksessa tai muussa hautaukseen liittyvässä, niin ota yhteyttä ja me autamme!