Täyden palvelun hautaustoimisto
Täyden palvelun hautaustoimisto

Ohjeita arkun kantamiseen

Arkun kantaminen on erityinen tehtävä, jossa vainaja saatetaan viimeiselle matkalleen. Usein kantajina ovat edesmenneen läheiset. Kantajia tarvitaan jos arkku haudataan maahan tai jos vainaja kuljetetaan siunaustilaisuuden jälkeen ulkona odottavaan hautausautoon krematorioon kuljetusta varten.

Lue lisää

Hautajaisten järjestäminen

Surun kohdatessa haluamme olla apunasi hautajaisten järjestämisessä. Raskaasta tilanteesta huolimatta hautajaisten järjestäminen tulisi aloittaa pian poismenon jälkeen, usein hautajaisjärjestelyt auttavatkin omaisia surun käsittelyssä.

Lue lisää

Hautajaisten pukeutuminen

Kuinka hautajaisiin pukeudutaan? Kysymys joka saattaa pyöriä mielessä hautajaiskutsun tullessa. Pyrimme tässä artikkelissa perehtymään mitä hautajaisten pukeutuminen tarkoittaa eli miten hautajaisiin pukeudutaan. Oleellisinta hautajaisissa kuitenkin on pysähtyä kunnioittavasti muistamaan edesmennyttä vainajaa.

Lue lisää

Kirkkoon kuulumattoman hautaus

Suomessa yhä useampi ei kuulu kirkkoon ja uskonnottomat hautajaiset ovat yleistyneet. Mitä tehdä jos vainaja ei kuulunut kirkkoon, on eronnut kirkosta tai kuinka useimmiten kirkkoon kuulumattoman hautajaiset pidetään.

Lue lisää

Tuhkahautaus

Tuhkahautaus on hautaustapa jossa vainaja tuhkataan krematoriossa ja jäljellä olevat tuhkat tyypillisesti haudataan uurnassa viimeistään vuoden sisällä tuhkauksesta. Halutessaan tuhkat voi myös sirotella muistolehtoon tai luontoon. Itse tuhkahautaus voidaan tehdä kahdella tavalla – perinteinen kaksivaiheinen tuhkahautaus tai suoratuhkahautaus.

Lue lisää

Varattoman hautajaiset

Kuka maksaa varattoman hautajaiset? Pääsääntöisesti hautauskustannukset maksetaan aina vainajan varoista, mutta mikäli vainaja on varaton voi hautajaisten järjestäjä hakea ns. hautausavustusta kunnan sosiaalitoimesta.

Lue lisää

Vieraana hautajaisissa

Tärkeintä hautajaisissa on omaisten kunnioittava muistaminen ja suruun osallistuminen. Voi kuitenkin olla, että hautajaisten kulku tai pukeutuminen saattaa mietityttää ja kuinka etiketin mukaisesti yleensä käyttäydytään tai kuinka hautajaiset etenevät. Olemme keränneet tänne tietoa hautajaisten ja siunaustilaisuuden kulusta Suomessa tyypillisestä evankelis-luterilaisista hautajaisista.

Lue lisää

Vainajan kuljetus

Meille on tärkeää, että vainajan viimeinen matka tehdään kunnioittavasti ja arvokkaasti. Vainajan kuljetuksia saatetaan tarvita useita riippuen kuolinpaikasta, siunauspaikasta sekä hautaustavasta ja – paikasta.

Lue lisää
Copyright © 2024 Kotkan Hautaus- ja Kukkapalvelu Oy